Veralda predstavila Pét-nat od Terana – pjenušac nastao metodom koja se koristi od 16. stoljeća

Veralda predstavila Pét-nat od Terana – pjenušac nastao metodom koja se koristi od 16. stoljeća

Veralda predstavila Pét-nat od Terana – pjenušac nastao metodom koja se koristi od 16. stoljeća

Vinarija Veralda, poznata po originalnom i inspirativnom pristupu autohtonim sortama predstavila je svoju najnoviju kreaciju – Veralda Pét-Nat od Terana.

Pét-Nat metoda poznata je kao najstarija inačica pjenušavih vina, a koristila se još u 16. stoljeću na jugu Francuske. Pét-nat je skraćenica francuske fraze pétillant naturel, što u prijevodu znači prirodna pjenušavost. Posebnost te varijacije leži u tome da je vino pjenušavo, ali na prirodan način. Za razliku od šampanjaca i klasičnih pjenušaca, koji nastaju kad bazno vino prolazi umjetno izazvanu drugu fermentaciju u boci, petillants naturels se rade drevnom metodom (methode acestrale) tako da se vino tijekom prve fermentacije prebacuje u boce gdje dovršava svoju fermentaciju.

Veraldin Pét-Nat izrazito je živo vino koje će zasigurno privući brojne vinske avanturiste, a proizvedeno je u limitiranoj količini od samo 1500 butelja. Moderne je tamno ružičaste boje te ima 10,5 % alkohola. Stvar je bila u momentu, objasnio je Luciano Visintin, vlasnik vinarije VeraldaTrebali smo čekati i pratiti situaciju, šećer nije smio ići preko 30 grama, niti pasti ispod 24 grama. To se, u našem slučaju, poklopilo baš u nedjelju u 19 sati. Tada smo krenuli raditi i bilo je-ili tada ili nikada. Ništa nam u tom trenutku nije bilo važnije., dodao je.

Osim zbog okusa i specifičnosti, ovom se vinu predviđa uspjeh i zbog neobične, mutne boje i privlačnog izgleda koji će zasigurno prepoznati vinski profesionalci, ali i mlađa publika koja tek okriva svijet pjenušaca i šampanjaca. Veralda Pét-Nat od Terana zamišljen je kao vino za wine barove, elegantne bistroe i moderne kafiće u kojima se toče kokteli, a nova generacija svoje oduševljenje hrabrim kreacijama dijeli na društvenim mrežama.

Pjenušava vina proizvedena ovom metodom simboliziraju težnju za povratkom prirodi – jednostavnijim, a opet inteligentnim pristupima i okusima koji na prvi pogled i gutljaj odskaču od drugih. Upravo se zato Pét-Nat metoda u usporedbi s klasičnom često opisuje kao ona iskrenija, autentičnija i zabavnija. Ipak, ona predstavlja puno više od eksperimenta – zahtijeva veliku preciznost i posvećenost, a vina proizvedena na ovaj način mogu se opravdano doživljavati istinskim vinima terroira.

Obitelj Visintin i njihov tim uživaju u stvaranju novih, revolucionarnih proizvoda – 2008. godine otkrili su rose od terana te pokrenuli taj trend u Istri, 2012. godine su kreirali pjenušac od terana, a sad imaju i Pét-Nat od ove svestrane sorte. Njihova posljednja inovacija dokaz je da revolucionarne ideje i proizvodi nerijetko nastaju na jednostavnim i prirodnim temeljima.